Kitchen

Domowe lody truskawkowe na bazie mascarpone

Ostatnie upały, które wielu z nas dały się we znaki zmotywowały mnie do przyrządzenia pysznych, domowych lodów.

Nie przepadam specjalnie za sorbetami więc postawiłam na prostą w przygotowaniu, ale niestety kaloryczną wersję. Żeby zachować zdrowy rozsądek całkowicie zrezygnowałam z użycia cukru, zastąpiłam go erytrolem, który ma znikomą wartość kaloryczną i zerowy indeks glikemiczny. Aczkolwiek mile widziane jest każde inne słodzidło takie jak syrop klonowy, syrop z agawy czy ksylitol. Z wiadomych względów cukru nie będę proponować 😉

Nieodpartą zaletą jest ich czas przygotowania, kilka minut blendowania, parę godzin mrożenia i możemy cieszyć się domowym deserem lodowym, znacznie smaczniejszym niż w wersji sklepowej 🙂

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek lub 2 opakowania mrożonych
  • 1 duży serek mascarpone
  • 2 śmietany 36%
  • sok z połówki cytryny
  • Erytrol lub inne słodzidło wedle uznania, ja dodałam 3 łyżki

Wszystko razem blendujemy i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *