makaron razowy
Kitchen

Szybki obiad – makaron razowy z suszonymi pomidorami i parmezanem

W kuchni zdecydowanie najbardziej cenię sobie szybkie i zarazem smaczne rozwiązania. Zapewne jak wielu z Was, nie posiadam tyle czasu na gotowanie ile faktycznie bym chciała, więc najczęściej staram się zrobić coś z niczego, kładąc główny nacisk na krótki czas przyrządzania.

makaron razowy

W ostatnim czasie przeważnie goszczą u mnie makarony, które mogłabym jeść bez przerwy w ogromnych ilościach, nie tylko do obiadu 😉 . Dlatego też postanowiłam zamienić makarony tradycyjne na razowe, które posiadają niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych skoków cukru. Cukier zatem podnosi się znacznie wolniej w naszym organizmie, nie dochodzi wtedy do nagłych wyrzutów insuliny, co zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu.   Dodatkowo posiadają znaczne ilości błonnika oraz o wiele więcej mikroelementów, dlatego wszystkim wielbicielom makaronów zdecydowanie polecam taką zamianę, aby móc się cieszyć jedzeniem bez wyrzutów sumienia i konsekwencji dla zdrowia.

SKŁADNIKI:

250 gramów makaronu razowego

8-10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie

oliwa z oliwek

2-3 ząbki czosnku

parmezan – ilość wg gustu

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotuję al dente. Na patelni rozgrzewam oliwę, do której wyciskam czosnek i dodaję trochę zalewy z suszonych pomidorów dla smaku. Wrzucam na patelnię makaron i suszone pomidory jeszcze chwilę podsmażając. Pod koniec smażenia doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz i posypuję tartym parmezanem.

Smacznego 🙂

 

makaron razowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *